روز ولادت فاطمه معصومه سلام الله علیها را روز دختر نامیده اند
حضرت فاطمه معصومه (س) در روز اول ذی القعده سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مدینه چشم به جهان گشود. پدر بزرگوار او امام موسی کاظم (ع) امام هفتم شیعیان و مادر گرامیش نجمه، مادر بزرگوار امام رضا (ع) می باشد.
امام خمینی (ره) در قصیدهای به دنیا آمدن دختری مانند معصومه (س) را به سان معجزهای باهره برای پدرش میداند و می گوید:
گر که نگفتی امام، هستم بر خلق موسی جعفر، ولیّ حضرت داور
فاش بگفتم که این رسول خدایست معجزهاش میبوَد همانا دختر
و خاک قُم را به یمن تشریف آن بانو مباهی و مبتهج می داند:
عرصه قم غیرت بهشت برین است بلکه بهشتش یَساولی است برابر
زیبد اگر خاک قم به عرش کند فخر شاید گر لوح را بیابد همسر
در آموزههای وحیانی و دین مبین اسلام زنان و دختران از جایگاه والائی برخوردارند. تعابیری که در سخنان معصومین علیهم السلام برای دختران به کارگرفته شده، نشان از امتیاز و برتری دختران دارد. واژههایی نظیر: ریحانه [گل]، قواریر [بلورها]، حسنه [نیکی] و...
امام صادق (عليه السلام) فرماید: «اَلْبَناتُ حَسَناتٌ وَ الْبَنُونَ نِعْمَةٌ، وَ الْحَسَناتُ يُثابُ عَلَيْها وَ النِّعْمَةُ يُسْأَلُ عَنْها»؛ (دختران حسناتند، پسران نعمت حقند، بر حسنات بهره مىدهند، و از نعمت بازپرسى مىكنند)
خداوند در آیه 49 سوره شوری از دختر به عنوان هدیه یاد میکند: «لِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ يَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ إِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ الذُّكُورَ» و در سوره کهف میفرماید: آن عالم و ولیّ خدا [خضر] که همراه موسی علیهما السلام بود و آن پسر را کشت، خداوند از قول او در توجیه عملکردش فرمود: «وَأَمَّا الْغُلَامُ فَكَانَ أَبَوَاهُ مُؤْمِنَيْنِ فَخَشِينَا أَن يُرْهِقَهُمَا طُغْيَانًا وَكُفْرًا . فَأَرَدْنَا أَن يُبْدِلَهُمَا رَبُّهُمَا خَيْرًا مِّنْهُ زَكَاةً وَأَقْرَبَ رُحْمًا» ما آن پسر را کشتیم چرا که بیم آن بود پدر و مادرش را به طغیان و کفر وادارد. از این رو خواستیم پروردگارشان به جای او فرزندی پاک تر و با محبّت تر به آن پدر و مادر بدهد) (کهف؛80_81 ( امام صادق علیه السلام در شرح آیات فرماید: خداوند به آن دو، دختری عطا فرمود.
رسول گرامی (صلى الله عليه و آله وسلم) فرماید : «اِنَّ اللّهَ تَبارَكَ وَ تَعالى عَلَى الاِْناثِ اَرَقُّ مِنْهُ عَلَى الذُّكُورِ، وَ ما مِنْ رَجُل يُدْخِلُ فَرْحَةً عَلى اِمْرَأَة بَيْنَهُ وَ بَيْنَها حُرْمَةٌ اِلاّ فَرَّحَهُ اللّهُ يَوْمَ الْقِيامَةِ»؛ خداوند به دختر مهربانتر از پسر است، كسى كه باعث خوشحالى دخترش شود، خداوند روز قيامت او را خوشحال مى كند.